Rundemølle
- fra vandmølle til lokalhistorisk museum
Tekt: Alf Lund Madsen, formand for Løjt Lokalhistoriske Forening
I Aabenraa Kommunes nordøstligste hjørne ligger Rundemølle i et naturskønt område i bunden af Genner Bugt og Kalvø Vig. Selve landskabet ved og omkring Rundemølle og på Løjt Land er dannet i den sidste istid og fremstår smukt med dets meget bakkede og frodige landskab. Rundemølle er en af de gamle kendte sønderjyske vandmøller, og begyndelsen på dens historie går helt tilbage til 1200-tallet. Rundemølle består af 3 bygninger: En hovedbygning fra 1875, en møllebygning og en lade/bageribygning, der er nænsomt genopført, som de så ud i 1890. Mølle- og bageribygning er genopbygget af Flensborg sten og med stråtag og stod færdig i 1997. Rundemølles tidligste historie fortaber sig i det uvisse, men møllen har tilhørt både kirken og kongen. I 1564 overtog Eskel Jessen møllen, der blev bevaret i slægten i 330 år. I 1894 kom møllen på andre hænder, og der blev oprettet bageri i ladebygningen.
Efter 1. verdenskrig fulgte en lang række ejere, men i 1995 blev Rundemølle overtaget af skibsreder Hans Michael Jebsen, der efter renoveringen af bygningerne i 1997 gav Løjt Lokalhistoriske Forening lov til at disponere over mølle- og bageribygningen til museumsformål. Her udstiller foreningen egne samlinger sammen med det omfattende antal møbler og andre effekter, der ejes af skibsrederen. En af Løjt Lokalhistoriske Forenings aktiviteter er drift og vedligehold af samlingerne på Rundemølle. Foreningen disponerer over møllebygning og ladebygning, som hver er i tre etager.
Besøg på rundemølle
Museet på Rundemølle har under Corona-krisen været lukket, men ellers vil besøg på Rundemølle kunne ske efter forudgående aftale med foreningens formand, Alf Lund Madsen, på mobil nr. 29214823, bedst mellem kl. 12-14. Der er ikke fast åbningstid og ved besøg vil der altid deltage et bestyrelsesmedlem og/eller en frivillig. Entreen udgør 20 kr. pr. person. Da hovedbygningen på Rundemølle er privatbolig, er det ikke tilladt at parkere på gårdspladsen mellem bygningerne. Parkering henvises til de omkringliggende muligheder. De smukke, gamle bygninger er selvfølgelig altid et besøg værd, men der gøres opmærksom på, at udstillingerne er fordelt på tre etager. Den spændende dragtudstilling, den fornemme skibsmodeludstilling og den gamle købmandsbutik er beliggende på 1.og 2. sal og kun tilgængelig ad ret smalle trapper, der ikke er egnede til gangbesværede.
Møllebygningen - Stueetagen Der er to stuer med møbler og andet inventar især fra kaptajnsgårdene på Løjt Land, og det meste ejes af skibsreder Jebsen. Udover dagligstue- og spisestuemøbler udstilles bl.a. et mekanisk klaver, en hulpladespiller med møntindkast (forløber for jukebox'en!), en gammel skibsværdiboks samt fotos, plakater og malerier.
Endvidere kan nævnes et landkort, der viser hvor " Die Kleinbahn" kørte.
Møllebygningen 1. sal
En stor samling af tøj (fra inderst til yderst) og linned, der gennem mange år er opbygget gennem talrige donationer til Løjt Lokalhistoriske Forening. Som noget unikt for vores museum har vi en samling af noget så usædvanligt som arbejdstøj. Udstillingen omfatter også effekter, der illustrerer livet på Løjt Land, bl.a. flere barnevogne og legetøj. Se også den smukke "Fredensborg" dug og postordrekatalog fra tysk tid-
Kælderen
Skibsreder Jebsen har i sin tid doneret købmand, gæstgiver og lokalhistoriker Brinks store oldsagssamling, der tidligere udgjorde 'Barsmark Museum', til Løjt Lokalhistoriske Forening og har desuden sponseret opstillingen, der bl.a. omfatter den meget informative frise, der fortæller om Løjt Lands historie siden stenalderen. I kælderen forefindes toiletter.
Ladebygningen - ( det tidligere bageri) Stueetagen
Her findes en samling af landbrugsredskaber og -effekter. Samlingen er grundlagt af Løjt Lokalhistoriske Forenings mangeårige medlem Petrea Schmidt. Den udvides løbende med indkomne gaver og udlån. Her kan man også se Barsmark frivillige Brandværns gamle hestetrukne sprøjte, en model af en gammeldags karrusel, Rødekro sognekommunes pengeskab, Aabenraa-drogisten Ludwig von Münchows gamle Mercedes og mange andre sjove ting.
Ladebygningen 1. salLøjt Lokalhistoriske forening modtog i 1999 en uvurderlig gave fra Peter Jensen i Blans. Hans livsværk var en flot samling på 50 modelskibe, der fortæller om sejlskibe gennem 5000 år. Samlingen indeholder bl.a. skibsmodeller af Calcutta og Cimber, og Peter Jensen har brugt mere end 1000 arbejdstimer på bygningen af hvert af de to skibe. Endvidere ses en model af det skibsværft, der i 1800-tallet blev opført af skibsreder Jørgen Bruhn på det nærliggende Kalvø, der også er et besøg værd.
Ladebygningen Loft etagen
Skibsreder Hans M. Jebsen købte i 1997 en gammel købmandsforretning fra Sønderborg, og den står nu, som den så ud i 1940-erne. Købmand Jacob Nielsen drev her forretning frem til 1982, til sidst som specialforretning med te og kaffe. Se evt. diverse fotos øverst i menuen.
Her udstilles også Barsøs gamle telefoncentral, som øboerne fik efter kongebesøget i 1921 som tak for deres indsats for danskheden i grænselandet. I lokalet findes en del gamle trætøjsruller, en stor væv og mange andre ting, man har brugt rundt på de gamle gårde på Løjt Land, og desuden ses et gammelt træskomagerværksted, som stammer fra Aabenraa.