Rundemølle
- fra vandmølle til lokalhistorisk museum
Tekt: Alf Lund Madsen, formand for Løjt Lokalhistoriske Forening
I Aabenraa Kommunes nordøstligste hjørne ligger Rundemølle i et naturskønt område i bunden af Genner Bugt og Kalvø Vig. Selve landskabet ved og omkring Rundemølle og på Løjt Land er dannet i den sidste istid og fremstår smukt med dets meget bakkede og frodige landskab. Rundemølle er en af de gamle kendte sønderjyske vandmøller, og begyndelsen på dens historie går helt tilbage til 1200-tallet. Rundemølle består af 3 bygninger: En hovedbygning fra 1875, en møllebygning og en lade/bageribygning, der er nænsomt genopført, som de så ud i 1890. Mølle- og bageribygning er genopbygget af Flensborg sten og med stråtag og stod færdig i 1997. Rundemølles tidligste historie fortaber sig i det uvisse, men møllen har tilhørt både kirken og kongen. I 1564 overtog Eskel Jessen møllen, der blev bevaret i slægten i 330 år. I 1894 kom møllen på andre hænder, og der blev oprettet bageri i ladebygningen.
Efter 1. verdenskrig fulgte en lang række ejere, men i 1995 blev Rundemølle overtaget af skibsreder Hans Michael Jebsen, der efter renoveringen af bygningerne i 1997 gav Løjt Lokalhistoriske Forening lov til at disponere over mølle- og bageribygningen til museumsformål. Her udstiller foreningen egne samlinger sammen med det omfattende antal møbler og andre effekter, der ejes af skibsrederen. En af Løjt Lokalhistoriske Forenings aktiviteter er drift og vedligehold af samlingerne på Rundemølle. Foreningen disponerer over møllebygning og ladebygning, som hver er i tre etager.
Besøg på rundemølle
Museet på Rundemølle har under Corona-krisen været lukket, men ellers vil besøg på Rundemølle kunne ske efter forudgående aftale med foreningens formand, Alf Lund Madsen, på mobil nr. 29214823, bedst mellem kl. 12-14. Der er ikke fast åbningstid og ved besøg vil der altid deltage et bestyrelsesmedlem og/eller en frivillig. Entreen udgør 20 kr. pr. person. Da hovedbygningen på Rundemølle er privatbolig, er det ikke tilladt at parkere på gårdspladsen mellem bygningerne. Parkering henvises til de omkringliggende muligheder. De smukke, gamle bygninger er selvfølgelig altid et besøg værd, men der gøres opmærksom på, at udstillingerne er fordelt på tre etager. Den spændende dragtudstilling, den fornemme skibsmodeludstilling og den gamle købmandsbutik er beliggende på 1.og 2. sal og kun tilgængelig ad ret smalle trapper, der ikke er egnede til gangbesværede.