Løjt Lokalhistoriske Forening

llflogo edited1

RUNDEMØLLE – fra vandmølle til lokalhistorisk museum.

Rundemølle ligger i et naturskønt område i bunden af Genner Bugt og Kalvø Vig. Selve landskabet, ved og omkring Rundemølle og på Løjt Land, er dannet i den sidste istid og fremstår smukt med dets meget bakkede og frodige landskab. Rundemølle er en af de gamle kendte sønderjyske vandmøller, og begyndelsen på dens historie går helt tilbage til 1200-tallet. Rundemølle består af 3 bygninger: En hovedbygning fra 1875, en møllebygning og en lade/bageribygning, der er nænsomt genopført, som de så ud i 1890. Mølle- og bageribygning er genopbygget af Flensborg sten og med stråtag og stod færdig i 1997.

Rundemølle er ejet af skibsreder Hans Michael Jebsen, der har givet Løjt Lokalhistoriske Forening lov til at disponere over mølle- og bageribygningen til museumsformål, hvor foreningen udstiller egne samlinger sammen med det omfattende antal møbler og andre effekter, der ejes af skibsrederen. En af Løjt lokalhistoriske Forenings aktiviteter er drift og vedligehold af samlingerne på Rundemølle. Foreningen disponerer over møllebygning og lade bygning, som hver er i tre etager.

Vi gør opmærksom på at 1. og 2. sal i begge bygninger kun er tilgængelig ad ret smalle trapper, og derfor ikke velegnet for gangbesværlige.

IMG 1863

Medlemsbesøg på Rundemølle.
­